Siirry pääsisältöön

Venäjä vastaan länsi – taloudellinen painoarvo ratkaisee

 Venäjä vastaan länsi – taloudellinen painoarvo ratkaisee

Haagin Nato-kokouksessa  tehtiin  Suomen kannalta histo­riallinen ja tärkeä päätös
Viime vuosien geopoliittiset jännitteet ovat nostaneet yhä polttavammaksi kysymyksen: kuinka todellinen uhka Venäjä on Euroopan ja lännen turvallisuudelle?
Kysymykseen ei voi vastata ilman tarkastelua maiden taloudellisesta kantokyvystä – erityisesti bruttokansantuotteesta (bkt), joka mittaa kansantalouden suuruutta ja kykyä ylläpitää esimerkiksi puolustusta pitkällä aikavälillä.
Venäjän vuoden 2024 nimellinen bkt oli noin 2 000 miljardia euroa. Se on toki suuri summa mutta jää selvästi jälkeen länsimaista: Saksan bkt on 4 600 miljardia euroa ja Nato-maiden yhteensä noin 46 000 miljardia euroa. Pelkästään taloudellisten resurssien osalta Nato-maat ovat noin 23 kertaa Venäjää vahvempi.

Euroopan Nato-maiden puolustusmenot ovat olleet tähän asti keskimäärin noin 2 prosenttia kunkin maan bkt:sta. Haagissa päätettiin, että puolustusmenojen tavoitetaso nostetaan vuoteen 2035 mennessä 5 prosenttiin bkt:sta – josta 3,5 prosenttia on suoria puolustusmenoja ja 1,5 prosenttia muita puolustukseen liittyviä kuluja, kuten kyberturvaa, kriisivalmiutta ja sisäistä turvallisuutta.
Euroopan Nato-maiden bkt oli vuonna 2024 noin 19 000 miljardia euroa. Jos Euroopan Nato-maat noudattavat 5 prosentin tavoitetta, tarkoittaisi se nykyisellä bkt-tasolla noin 950 miljardin euron vuotuisia puolustukseen liittyviä menoja.
Vertailun vuoksi: Venäjän viralliset puolustusmenot olivat viime vuonna noin 140 miljardia euroa, joten Euroopan Nato-maiden puolustuspanostus olisi lähes seitsenkertainen.
Monet asiantuntijat arvioivat Venäjän puolustusmenojen olevan virallisia lukuja suuremmat. Mutta vaikka ne olisivat kaksinkertaiset, ne olisivat silti merkittävästi vähemmän kuin EU:n tai Naton suunniteltu kokonaispanostus.

Moderni sodankäynti ei kuitenkaan lepää pelkästään rahan tai joukkojen määrän varassa. Se edellyttää kestävää logistiikkaa, kehittynyttä teknologiaa ja toimivaa huoltojärjestelmää.
Tässä suhteessa Venäjä on vakavasti altavastaajana. Vaikka maalla on valtavat mineraalivarannot – öljyä, kaasua, harvinaisia maametalleja – ne eivät yksin riitä korvaamaan teknologista jälkeenjääneisyyttä tai pakotteiden vaikutusta. Maa on joutunut yhä enemmän turvautumaan Kiinaan: esimerkiksi droonituotannossa, elektroniikassa ja tietoliikenteessä maa ei ole omavarainen.
Tämä tekee sen strategiasta haavoittuvan ja heikentää sen mahdollisuuksia pitkän aikavälin varustelukilpaan. Pakotteet ovat rajoittaneet pääsyä huipputeknologioihin, erityisesti mikrosiruihin ja optoelektroniikkaan.

Talous on keskeinen osa turvallisuuspolitiikkaa. Mutta vaikka länsimailla on ylivoimainen taloudellinen pohja, se ei yksin riitä. Vaaditaan poliittista yhtenäisyyttä, strategista johtajuutta ja rohkeutta tehdä päätöksiä.
Haagin Nato-kokouksessa tehty päätös on historiallinen. Se on osoitus siitä, että Euroopan maat ovat heräämässä turvallisuusrealismiin.
Suomelle tämä päätös on erityisen tärkeä. Suomen panostus puolustukseen ei ole vain taloudellinen päätös vaan myös poliittinen viesti siitä, että emme aio jäädä yksin. Emme ole enää vain reagoijia, vaan aktiivisia toimijoita Euroopan turvallisuusjärjestelmässä.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

SOTE-ICT on julkisen sektorin monimutkaisin järjestelmäkokonaisuus

Sosiaali- ja terveysalan (SOTE) ICT-järjestelmät ovat laajoja ja monimutkaisia, sillä ne tukevat palvelutuotantoa, hallintoa ja tiedonkulkua. Ne käsittelevät arkaluonteisia tietoja, vaativat korkean tietoturvan ja integroituvat moniin eri palveluihin. Keskeiset SOTE-ICT-järjestelmät: Potilastietojärjestelmät (PTJ): Sisältävät potilaskertomukset, diagnoosit ja lääkemääräykset. Asiakastietojärjestelmät (ATJ): Sosiaalihuollon tiedot, kuten lastensuojelu ja kotihoito. Kansalliset tietojärjestelmät: Kanta-palvelut, THL:n ja Kelan rekisterit, väestötiedot. Hoitoprosessien tukijärjestelmät: Laboratorio-, kuvantamis- ja lääkehoidon järjestelmät, etähoito. Toiminnanohjausjärjestelmät: Ajanvaraus, työvuorosuunnittelu, taloushallinto. Miksi SOTE-ICT on julkisen sektorin haastavin kokonaisuus? Laaja ekosysteemi: Järjestelmien tulee palvella perusterveydenhuoltoa, erikoissairaanhoitoa ja sosiaalipalveluja. Korkeat tiet...

Sosiaalitoimi on keskeinen osa SOTE-uudistusta – Keski-Suomi panostaa eniten

  Ennen SOTE-uudistusta sosiaalitoimen käytännöt vaihtelivat kunnittain. Hyvinvointialueiden myötä tavoitteena on ollut yhtenäistää palvelut, jotta ne olisivat tasalaatuisia ja kaikille saatavilla asuinpaikasta riippumatta. Sosiaalitoimi on olennainen osa SOTE-uudistusta, sillä se tukee hyvinvointia, osallisuutta ja arjessa selviytymistä. Palvelut ovat erityisen tärkeitä haavoittuvassa asemassa oleville, kuten lapsille, perheille, vanhuksille, vammaisille sekä päihde- ja mielenterveysongelmista kärsiville. Toimiva sosiaalihuolto myös vähentää terveydenhuollon kuormitusta ennaltaehkäisemällä ongelmia. Sosiaalitoimi kattaa laajan kirjon palveluita, joihin kuuluvat muun muassa: Perhe- ja sosiaalipalvelut : lastensuojelu, perhetyö, toimeentulotuki Vammaispalvelut : henkilökohtainen apu, asumispalvelut Ikäihmisten palvelut : kotihoito, palveluasuminen Mielenterveys- ja päihdepalvelut : kuntouttavat ja ennaltaehkäisevät palvelut Työllisyyde...

Lähes 700 lääketieteen opiskelijaa ja yli 200 erikoistuvaa lääkäriä Keski-Suomen hyvinvointialueella

  Lähes 700 lääketieteen opiskelijaa ja yli 200 erikoistuvaa lääkäriä Keski-Suomen hyvinvointialueella Kolme neljästä vastaajasta kannatti Tietoykkösen ajatusta aloittaa lääketieteen opetus Jyväskylän yliopistossa. Keski-Suomen hyvinvointialueella on merkittävä rooli Itä-Suomen yliopiston lääketieteellisessä koulutuksessa. Vuonna 2024 peräti 482 lääketieteen opiskelijaa suoritti opintoihinsa liittyviä harjoittelujaksoja hyvinvointialueen eri yksiköissä. Lisäksi 108 lääketieteen opiskelijaa toimi amanuenssina suorittaen ohjattuja harjoittelujaksoja lääkärien johdolla. Yleislääketieteen erityiskoulutuksen (YEK) opintoja suoritti 84 opiskelijaa. Kaikkiaan 675 lääketieteen opiskelijaa opiskeli hyvinvointialueen eri yksiköissä vuoden 2024 aikana. Erikoistuvia lääkäreitä on yhteensä 208, joista 51 toimii terveyskeskuksissa ja 157 sairaalapalveluissa. Yhteistyötä osaamisen ja innovaatioiden edistämiseksi Sairaala Nova on Suomen suurin ei-yliopistollinen keskussairaala. Keski-Suomen ...