Siirry pääsisältöön

Matematiikalla on kysyntää – jopa paaviksi tai presidentiksi asti

 


Maailma muuttuu – ja samalla muuttuvat myös johtajiemme taustat. Viime vuosina olemme saaneet nähdä kiinnostavia esimerkkejä siitä, kuinka matemaattinen ajattelu on murtautunut perinteisten valta-asemien huipulle. Uusi katolinen paavi on entinen matematiikan opettaja Yhdysvalloista. Vieläkin kiinnostavampi esimerkki tulee Romaniasta, jossa juuri presidentiksi valittu Nicușor Dan on koulutukseltaan matemaatikko ja tunnettu huippuluokan osaamisestaan.

Dan ei ole mikään paperilla pätevä byrokraatti, vaan todellinen matemaattinen lahjakkuus. Nuoruudessaan hän voitti kaksi kultamitalia kansainvälisissä matematiikkaolympialaisissa täydellisillä pisteillä – suorituksella, johon harva pystyy. Hän opiskeli Bukarestin yliopistossa ja Ranskan arvostetussa École normale supérieure -korkeakoulussa.

Mikä sai matemaatikon siirtymään politiikkaan? Vastaus löytyy kansalaisaktiivisuudesta, rehellisyyden puolustamisesta ja halusta rakentaa läpinäkyvää yhteiskuntaa. Danin perustama Save Bucharest Union kasvoi poliittiseksi liikkeeksi, joka kamppaili korruptiota vastaan ja puolusti yhteistä kulttuuriperintöä. Bukarestin pormestariksi hän nousi vuonna 2020 ja presidentiksi vuonna 2025. Hänen valintansa nähdään selkeänä signaalina: Romania haluaa suunnata kohti vakaampaa, rationaalisempaa ja EU-myönteisempää tulevaisuutta.

Tapaus Nicușor Dan osoittaa, että matemaattisella koulutuksella on käyttöä politiikassakin. Matematiikka ei ole vain laskemista – se on loogista päättelyä, kykyä hahmottaa monimutkaisia kokonaisuuksia ja tehdä johdonmukaisia päätöksiä. Juuri näitä taitoja tarvitsemme enemmän niin politiikassa, hallinnossa kuin yrityselämässäkin.

On merkittävää, että myös paavinistuimelle on noussut henkilö, jonka tausta ei ole yksinomaan teologinen, vaan johon sisältyy myös analyyttistä opettajakokemusta matematiikan parista. Se kertoo, että maailmassa arvostetaan yhä enemmän kykyä ajatella kriittisesti, ymmärtää järjestelmiä ja suhtautua faktoihin vakavasti.

Matematiikka ei enää ole vain koulun koeaihe, vaan yhä useammin myös vallankäytön kieli. Se antaa ihmiselle välineitä ymmärtää maailmaa, tehdä perusteltuja päätöksiä ja johtaa kestävästi. Onkin aika nähdä matemaattinen koulutus strategisena voimavarana – ei vain tieteelle tai tekniikalle, vaan koko yhteiskunnalle.

Meidän tulisi rohkaista nuoria matematiikan pariin – ei vain siksi, että se avaa ovia, vaan koska se tekee ovista parempia.

Pekka  Neittaanmäki

professori (emer) laskennalliset tieteen Jyväskylän yliopisto

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

SOTE-ICT on julkisen sektorin monimutkaisin järjestelmäkokonaisuus

Sosiaali- ja terveysalan (SOTE) ICT-järjestelmät ovat laajoja ja monimutkaisia, sillä ne tukevat palvelutuotantoa, hallintoa ja tiedonkulkua. Ne käsittelevät arkaluonteisia tietoja, vaativat korkean tietoturvan ja integroituvat moniin eri palveluihin. Keskeiset SOTE-ICT-järjestelmät: Potilastietojärjestelmät (PTJ): Sisältävät potilaskertomukset, diagnoosit ja lääkemääräykset. Asiakastietojärjestelmät (ATJ): Sosiaalihuollon tiedot, kuten lastensuojelu ja kotihoito. Kansalliset tietojärjestelmät: Kanta-palvelut, THL:n ja Kelan rekisterit, väestötiedot. Hoitoprosessien tukijärjestelmät: Laboratorio-, kuvantamis- ja lääkehoidon järjestelmät, etähoito. Toiminnanohjausjärjestelmät: Ajanvaraus, työvuorosuunnittelu, taloushallinto. Miksi SOTE-ICT on julkisen sektorin haastavin kokonaisuus? Laaja ekosysteemi: Järjestelmien tulee palvella perusterveydenhuoltoa, erikoissairaanhoitoa ja sosiaalipalveluja. Korkeat tiet...

Sosiaalitoimi on keskeinen osa SOTE-uudistusta – Keski-Suomi panostaa eniten

  Ennen SOTE-uudistusta sosiaalitoimen käytännöt vaihtelivat kunnittain. Hyvinvointialueiden myötä tavoitteena on ollut yhtenäistää palvelut, jotta ne olisivat tasalaatuisia ja kaikille saatavilla asuinpaikasta riippumatta. Sosiaalitoimi on olennainen osa SOTE-uudistusta, sillä se tukee hyvinvointia, osallisuutta ja arjessa selviytymistä. Palvelut ovat erityisen tärkeitä haavoittuvassa asemassa oleville, kuten lapsille, perheille, vanhuksille, vammaisille sekä päihde- ja mielenterveysongelmista kärsiville. Toimiva sosiaalihuolto myös vähentää terveydenhuollon kuormitusta ennaltaehkäisemällä ongelmia. Sosiaalitoimi kattaa laajan kirjon palveluita, joihin kuuluvat muun muassa: Perhe- ja sosiaalipalvelut : lastensuojelu, perhetyö, toimeentulotuki Vammaispalvelut : henkilökohtainen apu, asumispalvelut Ikäihmisten palvelut : kotihoito, palveluasuminen Mielenterveys- ja päihdepalvelut : kuntouttavat ja ennaltaehkäisevät palvelut Työllisyyde...

Lähes 700 lääketieteen opiskelijaa ja yli 200 erikoistuvaa lääkäriä Keski-Suomen hyvinvointialueella

  Lähes 700 lääketieteen opiskelijaa ja yli 200 erikoistuvaa lääkäriä Keski-Suomen hyvinvointialueella Kolme neljästä vastaajasta kannatti Tietoykkösen ajatusta aloittaa lääketieteen opetus Jyväskylän yliopistossa. Keski-Suomen hyvinvointialueella on merkittävä rooli Itä-Suomen yliopiston lääketieteellisessä koulutuksessa. Vuonna 2024 peräti 482 lääketieteen opiskelijaa suoritti opintoihinsa liittyviä harjoittelujaksoja hyvinvointialueen eri yksiköissä. Lisäksi 108 lääketieteen opiskelijaa toimi amanuenssina suorittaen ohjattuja harjoittelujaksoja lääkärien johdolla. Yleislääketieteen erityiskoulutuksen (YEK) opintoja suoritti 84 opiskelijaa. Kaikkiaan 675 lääketieteen opiskelijaa opiskeli hyvinvointialueen eri yksiköissä vuoden 2024 aikana. Erikoistuvia lääkäreitä on yhteensä 208, joista 51 toimii terveyskeskuksissa ja 157 sairaalapalveluissa. Yhteistyötä osaamisen ja innovaatioiden edistämiseksi Sairaala Nova on Suomen suurin ei-yliopistollinen keskussairaala. Keski-Suomen ...