Siirry pääsisältöön

Jyväskylään kansallinen sote-alan koulutus- ja tutkimuskeskittymä

 

Vuoden 2023 lopussa Suomen julkisen sektorin sosiaali- ja terveydenhuollossa työskenteli noin 213 000 henkilöä. Heistä terveyspalveluissa työskenteli 126 000 (59,2 %) ja sosiaalihuollossa 84 000 (39,6 %). Sote-alan työntekijöistä lähes 90 % on muita kuin lääkäreitä, ja heidän osaamisensa on keskeisessä roolissa palvelujen toteuttamisessa.

Vaikka Jyväskylässä ei ole lääketieteen peruskoulutusta, kaupungissa on monipuolinen sote-alan koulutus- ja tutkimustoiminta. Jyväskylä on yksi Suomen johtavista koulutuskaupungeista, ja siellä on noin 45 000 opiskelijaa. Jyväskylän yliopisto, Jamk ja Gradia kehittävät jatkuvasti koulutustarjontaansa vastaamaan alan tulevaisuuden tarpeita. Lisäksi Jyväskylän yliopiston kaikki tiedekunnat ja Jamk panostavat voimakkaasti sote-alan tutkimukseen ja kehitykseen.

Keski-Suomen hyvinvointialueella tehdään laajasti sekä perus- että soveltavaa sote-alan tutkimusta. Lääketieteellisen tutkimuksen lisäksi painopisteitä ovat sosiaalitieteet, johtaminen, käyttäytymistieteet ja ennaltaehkäisevä terveydenhuolto. Yhteistyö Jyväskylän yliopiston kanssa on monipuolistunut, mikä tukee alueen tutkimus- ja koulutustoiminnan kehitystä.

Vaikka Jyväskylässä ei ole omaa lääketieteellistä tiedekuntaa, se on merkittävä lääkärikoulutuksen keskus. Vuonna 2024 Keski-Suomen hyvinvointialueella suoritti harjoitteluaan 675 lääketieteen opiskelijaa, ja alueella on 208 erikoistuvaa lääkäriä. Sairaala Nova on Suomen suurin ei-yliopistollinen keskussairaala, ja hyvinvointialueella on yli kymmenen yhteisprofessoria Itä-Suomen ja Jyväskylän yliopiston kanssa sekä 25 dosenttia lääketieteen, gerontologian ja sosiaalitieteiden eri aloilta. Lisäksi alueella valmistellaan yli 30 väitöskirjaa ja julkaistaan vuosittain yli 200 tieteellistä artikkelia.

Jyväskylän vahva ja kasvava sote-alan koulutus- ja tutkimusekosysteemi tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet osaamisen ja innovaatioiden edistämiseen. Sote-koulutuksen ja Nova-sairaalan sekä muiden yksiköiden työharjoittelumahdollisuudet sijaitsevat tiiviisti samalla alueella, mikä on merkittävä etu verrattuna esimerkiksi Helsinkiin.

Jyväskylän roolin vahvistaminen kansallisena sote-alan koulutus- ja tutkimuskeskittymänä tukisi koko Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon kehitystä. Kaupungin olemassa olevat koulutus- ja tutkimusresurssit sekä tiivis yhteistyö eri toimijoiden välillä luovat erinomaiset puitteet alan tulevaisuuden haasteiden ratkaisemiseksi.

Pekka Neittaanmäki
TKKI-neuvottelukunnan puheenjohtaja
Professori (emeritus), tietotekniikka
Jyväskylän yliopisto
Aluevaaliehdokas, Keskusta

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

SOTE-ICT on julkisen sektorin monimutkaisin järjestelmäkokonaisuus

Sosiaali- ja terveysalan (SOTE) ICT-järjestelmät ovat laajoja ja monimutkaisia, sillä ne tukevat palvelutuotantoa, hallintoa ja tiedonkulkua. Ne käsittelevät arkaluonteisia tietoja, vaativat korkean tietoturvan ja integroituvat moniin eri palveluihin. Keskeiset SOTE-ICT-järjestelmät: Potilastietojärjestelmät (PTJ): Sisältävät potilaskertomukset, diagnoosit ja lääkemääräykset. Asiakastietojärjestelmät (ATJ): Sosiaalihuollon tiedot, kuten lastensuojelu ja kotihoito. Kansalliset tietojärjestelmät: Kanta-palvelut, THL:n ja Kelan rekisterit, väestötiedot. Hoitoprosessien tukijärjestelmät: Laboratorio-, kuvantamis- ja lääkehoidon järjestelmät, etähoito. Toiminnanohjausjärjestelmät: Ajanvaraus, työvuorosuunnittelu, taloushallinto. Miksi SOTE-ICT on julkisen sektorin haastavin kokonaisuus? Laaja ekosysteemi: Järjestelmien tulee palvella perusterveydenhuoltoa, erikoissairaanhoitoa ja sosiaalipalveluja. Korkeat tiet...

Sosiaalitoimi on keskeinen osa SOTE-uudistusta – Keski-Suomi panostaa eniten

  Ennen SOTE-uudistusta sosiaalitoimen käytännöt vaihtelivat kunnittain. Hyvinvointialueiden myötä tavoitteena on ollut yhtenäistää palvelut, jotta ne olisivat tasalaatuisia ja kaikille saatavilla asuinpaikasta riippumatta. Sosiaalitoimi on olennainen osa SOTE-uudistusta, sillä se tukee hyvinvointia, osallisuutta ja arjessa selviytymistä. Palvelut ovat erityisen tärkeitä haavoittuvassa asemassa oleville, kuten lapsille, perheille, vanhuksille, vammaisille sekä päihde- ja mielenterveysongelmista kärsiville. Toimiva sosiaalihuolto myös vähentää terveydenhuollon kuormitusta ennaltaehkäisemällä ongelmia. Sosiaalitoimi kattaa laajan kirjon palveluita, joihin kuuluvat muun muassa: Perhe- ja sosiaalipalvelut : lastensuojelu, perhetyö, toimeentulotuki Vammaispalvelut : henkilökohtainen apu, asumispalvelut Ikäihmisten palvelut : kotihoito, palveluasuminen Mielenterveys- ja päihdepalvelut : kuntouttavat ja ennaltaehkäisevät palvelut Työllisyyde...

Lähes 700 lääketieteen opiskelijaa ja yli 200 erikoistuvaa lääkäriä Keski-Suomen hyvinvointialueella

  Lähes 700 lääketieteen opiskelijaa ja yli 200 erikoistuvaa lääkäriä Keski-Suomen hyvinvointialueella Kolme neljästä vastaajasta kannatti Tietoykkösen ajatusta aloittaa lääketieteen opetus Jyväskylän yliopistossa. Keski-Suomen hyvinvointialueella on merkittävä rooli Itä-Suomen yliopiston lääketieteellisessä koulutuksessa. Vuonna 2024 peräti 482 lääketieteen opiskelijaa suoritti opintoihinsa liittyviä harjoittelujaksoja hyvinvointialueen eri yksiköissä. Lisäksi 108 lääketieteen opiskelijaa toimi amanuenssina suorittaen ohjattuja harjoittelujaksoja lääkärien johdolla. Yleislääketieteen erityiskoulutuksen (YEK) opintoja suoritti 84 opiskelijaa. Kaikkiaan 675 lääketieteen opiskelijaa opiskeli hyvinvointialueen eri yksiköissä vuoden 2024 aikana. Erikoistuvia lääkäreitä on yhteensä 208, joista 51 toimii terveyskeskuksissa ja 157 sairaalapalveluissa. Yhteistyötä osaamisen ja innovaatioiden edistämiseksi Sairaala Nova on Suomen suurin ei-yliopistollinen keskussairaala. Keski-Suomen ...