Siirry pääsisältöön

Roskaruoka merkittävä terveyden riskitekijä - Keski-Suomesta terveen ruokavalion pilottimaakunta

 

Suomen ruokakulttuuri on viime vuosikymmeninä kehittynyt suuntaan, joka herättää huolta kansanterveyden kannalta. Roskaruoan ja ultraprosessoitujen elintarvikkeiden kulutus on kasvanut merkittävästi, ja sen mukana myös terveydelliset riskit, kuten lihavuus, sydän- ja verisuonitaudit sekä tyypin 2 diabetes, ovat yleistyneet.

Tilastot osoittavat, että suomalaisten ruokailutottumukset ovat muuttuneet huolestuttavaan suuntaan. Esimerkiksi vuonna 1980 virvoitusjuomia kulutettiin keskimäärin 30 litraa vuodessa henkeä kohti, mutta nykyään luku on lähes 70 litraa. Makeisten kulutus on noussut 12 kilosta (vuonna 2000) lähes 14 kiloon vuonna 2008. Tämä kehitys heijastuu myös terveydenhuollon kustannuksiin ja työelämään lisääntyneinä sairauspoissaoloina sekä heikentyneinä tuottavuuslukuina.

Roskaruoan yleistyminen liittyy pitkälti sen helppouteen ja edullisuuteen verrattuna terveellisiin vaihtoehtoihin. Monet ultraprosessoidut ruoat sisältävät runsaasti suolaa, sokeria ja epäterveellisiä rasvoja, jotka vaikuttavat haitallisesti elimistön toimintaan. Esimerkiksi tutkimusten mukaan ultraprosessoidun ruoan osuuden kasvaessa ruokavaliossa 10 prosentilla dementiariski kasvaa 25 prosentilla.

On tärkeää, että yhteiskunta puuttuu tähän kehitykseen aktiivisesti. Yksi mahdollinen ratkaisu on ottaa käyttöön terveysperusteiset verot, jotka ohjaisivat kulutusta terveellisempiin vaihtoehtoihin. Kansalaiskyselyt osoittavat, että yli puolet suomalaisista kannattaa elintarvikkeiden verotusta terveyskriteerien mukaan. Lisäksi pakkauksiin voitaisiin lisätä selkeämpiä varoitusmerkintöjä riskitekijöistä, ja päivittäistavarakaupat voisivat tarjota asiakkaille tietoa ostoskorin ravitsemuksellisesta laadusta.

Keski-Suomi voisi toimia terveellisen ruoan pilottimaakuntana Suomessa. Tämä tarkoittaisi esimerkiksi terveellisten kouluruokailujen kehittämistä, paikallisten tuottajien tukemista sekä ravitsemusvalistuksen ja ruokaosaamisen vahvistamista. Pilottihanke tarjoaisi mahdollisuuden testata ja kehittää käytännön toimenpiteitä, joita voitaisiin myöhemmin laajentaa valtakunnallisiksi toimintamalleiksi. Näin voimme rakentaa terveempää tulevaisuutta sekä yksilöiden että koko yhteiskunnan tasolla.

Pekka Neittaanmäki
Professori (emer) JY
Tutkimus-, koulutus-, kehitys- ja innovaationeuvottelukunnan pj
Aluevaltuustoehdokas, Keskusta

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

SOTE-ICT on julkisen sektorin monimutkaisin järjestelmäkokonaisuus

Sosiaali- ja terveysalan (SOTE) ICT-järjestelmät ovat laajoja ja monimutkaisia, sillä ne tukevat palvelutuotantoa, hallintoa ja tiedonkulkua. Ne käsittelevät arkaluonteisia tietoja, vaativat korkean tietoturvan ja integroituvat moniin eri palveluihin. Keskeiset SOTE-ICT-järjestelmät: Potilastietojärjestelmät (PTJ): Sisältävät potilaskertomukset, diagnoosit ja lääkemääräykset. Asiakastietojärjestelmät (ATJ): Sosiaalihuollon tiedot, kuten lastensuojelu ja kotihoito. Kansalliset tietojärjestelmät: Kanta-palvelut, THL:n ja Kelan rekisterit, väestötiedot. Hoitoprosessien tukijärjestelmät: Laboratorio-, kuvantamis- ja lääkehoidon järjestelmät, etähoito. Toiminnanohjausjärjestelmät: Ajanvaraus, työvuorosuunnittelu, taloushallinto. Miksi SOTE-ICT on julkisen sektorin haastavin kokonaisuus? Laaja ekosysteemi: Järjestelmien tulee palvella perusterveydenhuoltoa, erikoissairaanhoitoa ja sosiaalipalveluja. Korkeat tiet...

Sosiaalitoimi on keskeinen osa SOTE-uudistusta – Keski-Suomi panostaa eniten

  Ennen SOTE-uudistusta sosiaalitoimen käytännöt vaihtelivat kunnittain. Hyvinvointialueiden myötä tavoitteena on ollut yhtenäistää palvelut, jotta ne olisivat tasalaatuisia ja kaikille saatavilla asuinpaikasta riippumatta. Sosiaalitoimi on olennainen osa SOTE-uudistusta, sillä se tukee hyvinvointia, osallisuutta ja arjessa selviytymistä. Palvelut ovat erityisen tärkeitä haavoittuvassa asemassa oleville, kuten lapsille, perheille, vanhuksille, vammaisille sekä päihde- ja mielenterveysongelmista kärsiville. Toimiva sosiaalihuolto myös vähentää terveydenhuollon kuormitusta ennaltaehkäisemällä ongelmia. Sosiaalitoimi kattaa laajan kirjon palveluita, joihin kuuluvat muun muassa: Perhe- ja sosiaalipalvelut : lastensuojelu, perhetyö, toimeentulotuki Vammaispalvelut : henkilökohtainen apu, asumispalvelut Ikäihmisten palvelut : kotihoito, palveluasuminen Mielenterveys- ja päihdepalvelut : kuntouttavat ja ennaltaehkäisevät palvelut Työllisyyde...

Lähes 700 lääketieteen opiskelijaa ja yli 200 erikoistuvaa lääkäriä Keski-Suomen hyvinvointialueella

  Lähes 700 lääketieteen opiskelijaa ja yli 200 erikoistuvaa lääkäriä Keski-Suomen hyvinvointialueella Kolme neljästä vastaajasta kannatti Tietoykkösen ajatusta aloittaa lääketieteen opetus Jyväskylän yliopistossa. Keski-Suomen hyvinvointialueella on merkittävä rooli Itä-Suomen yliopiston lääketieteellisessä koulutuksessa. Vuonna 2024 peräti 482 lääketieteen opiskelijaa suoritti opintoihinsa liittyviä harjoittelujaksoja hyvinvointialueen eri yksiköissä. Lisäksi 108 lääketieteen opiskelijaa toimi amanuenssina suorittaen ohjattuja harjoittelujaksoja lääkärien johdolla. Yleislääketieteen erityiskoulutuksen (YEK) opintoja suoritti 84 opiskelijaa. Kaikkiaan 675 lääketieteen opiskelijaa opiskeli hyvinvointialueen eri yksiköissä vuoden 2024 aikana. Erikoistuvia lääkäreitä on yhteensä 208, joista 51 toimii terveyskeskuksissa ja 157 sairaalapalveluissa. Yhteistyötä osaamisen ja innovaatioiden edistämiseksi Sairaala Nova on Suomen suurin ei-yliopistollinen keskussairaala. Keski-Suomen ...