Suomen ruokakulttuuri on viime vuosikymmeninä kehittynyt
suuntaan, joka herättää huolta kansanterveyden kannalta. Roskaruoan ja ultraprosessoitujen
elintarvikkeiden kulutus on kasvanut merkittävästi, ja sen mukana myös
terveydelliset riskit, kuten lihavuus, sydän- ja verisuonitaudit sekä tyypin 2
diabetes, ovat yleistyneet.
Tilastot osoittavat, että suomalaisten ruokailutottumukset
ovat muuttuneet huolestuttavaan suuntaan. Esimerkiksi vuonna 1980
virvoitusjuomia kulutettiin keskimäärin 30 litraa vuodessa henkeä kohti, mutta
nykyään luku on lähes 70 litraa. Makeisten kulutus on noussut 12 kilosta
(vuonna 2000) lähes 14 kiloon vuonna 2008. Tämä kehitys heijastuu myös
terveydenhuollon kustannuksiin ja työelämään lisääntyneinä sairauspoissaoloina
sekä heikentyneinä tuottavuuslukuina.
Roskaruoan yleistyminen liittyy pitkälti sen helppouteen ja
edullisuuteen verrattuna terveellisiin vaihtoehtoihin. Monet ultraprosessoidut
ruoat sisältävät runsaasti suolaa, sokeria ja epäterveellisiä rasvoja, jotka
vaikuttavat haitallisesti elimistön toimintaan. Esimerkiksi tutkimusten mukaan
ultraprosessoidun ruoan osuuden kasvaessa ruokavaliossa 10 prosentilla
dementiariski kasvaa 25 prosentilla.
On tärkeää, että yhteiskunta puuttuu tähän kehitykseen
aktiivisesti. Yksi mahdollinen ratkaisu on ottaa käyttöön terveysperusteiset
verot, jotka ohjaisivat kulutusta terveellisempiin vaihtoehtoihin.
Kansalaiskyselyt osoittavat, että yli puolet suomalaisista kannattaa
elintarvikkeiden verotusta terveyskriteerien mukaan. Lisäksi pakkauksiin
voitaisiin lisätä selkeämpiä varoitusmerkintöjä riskitekijöistä, ja
päivittäistavarakaupat voisivat tarjota asiakkaille tietoa ostoskorin
ravitsemuksellisesta laadusta.
Keski-Suomi voisi toimia terveellisen ruoan
pilottimaakuntana Suomessa. Tämä tarkoittaisi esimerkiksi terveellisten
kouluruokailujen kehittämistä, paikallisten tuottajien tukemista sekä
ravitsemusvalistuksen ja ruokaosaamisen vahvistamista. Pilottihanke tarjoaisi
mahdollisuuden testata ja kehittää käytännön toimenpiteitä, joita voitaisiin
myöhemmin laajentaa valtakunnallisiksi toimintamalleiksi. Näin voimme rakentaa
terveempää tulevaisuutta sekä yksilöiden että koko yhteiskunnan tasolla.
Pekka Neittaanmäki
Professori (emer) JY
Tutkimus-, koulutus-, kehitys- ja innovaationeuvottelukunnan pj
Aluevaltuustoehdokas, Keskusta
Kommentit
Lähetä kommentti